Na SOŠ technickej odovzdali do užívania špecializovanú učebňu

26.11.2011 Prešov

Prešov 25. novembra (TASR) – Študenti Strednej odbornej školy technickej (SOŠ) v Prešove budú môcť v rámci praktickej prípravy na svoje budúce povolanie využívať špecializovanú učebňu. Priestory dnes slávnostne odovzdali do užívania a budú sa v nich pripravovať študenti odboru technik energetických zariadení budov.
Správkyňa Ekofondu n.f. Eva Gulíková pre TASR uviedla, že po Trnave a Banskej Bystrici ide v poradí o tretiu takúto učebňu. Dodala, že je to unikátny školský projekt, pretože impulz na vytvorenie takéhoto odboru vyšiel priamo z požiadaviek praxe od Aliančných partnerov SPP, ktorí avizovali nedostatok odborníkov z tejto oblasti.
\"Otvárame odbornú učebňu, ktorá je zariadená technológiou a technikou, ktorá zodpovedá súčasným trendom na trhu. Hodnota tejto samotnej dielne je viac ako 260.000 eur,\" konštatovala Gulíková. Riaditeľ SOŠ Štefan Cmar označil zriadenie a vybavenie týchto priestorov v ich škole za obrovský prínos. Dodal, že takto majú žiaci vytvorené podmienky, aby si mohli nacvičiť to, čo ich bude v skutočnej praxi očakávať.
\"Absolventi tohto odboru budú v praxi vykonávať montáž, servis a údržbu energetických zariadení budov na báze plynu a obnoviteľných zdrojov energie,\" povedal pre TASR Cmar. Zdôraznil, že vznik tohto odboru, ale aj vytváranie podmienok na praktickú prípravu, je pozitívnym príkladom prepojenia požiadaviek zamestnávateľov a vzdelávacieho systému.
V súčasnosti na SOŠ technickej v Prešove v tomto odbore študuje 57 žiakov, pričom v druhom ročníku sú dve triedy, kde je spolu 40 študentov. Prví absolventi teda zo školy odídu v roku 2014.
\"Technika i energia ma zaujímala. Vybral som si tento odbor a viem, že takýchto špecialistov je dnes veľmi málo. Verím, že po skončení školy si nájdem dobrú prácu aj s dobrým platom,\" povedal 16-ročný Pavol Kačmár.
Technický špecialista SPP Peter Muránsky spresnil, že priamo v učebni sa nachádzajú zariadenia na výrobu energie, ako napríklad plynový a elektrický kotol. V iných priestoroch sú zasa inštalované technológie, ktoré pracujú na báze obnoviteľných zdrojov, využíva sa teda slnečné svetlo a biomasa. Takto získaná energia sa spotrebováva v priestoroch školy.
Na financovaní projektu sa podieľal EkoFond, z vlastných zdrojov prispela škola a zariadenia zabezpečila skupina firiem, ktoré takéto produkty dodávajú domácnostiam.  
 

Vyberte región